In 2023 interesul privind acele suplimente pentru longevitate si imbunatatesc sanatatea celulara a crescut considerabil. Anul trecut, cercetarile privind nutrientii recomandati pentru longevitate s-au concentrat semnificativ pe rolul precursorilor nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), inclusiv NMN si NR.

Printre cele mai recomandate suplimente pentru longevitate, bazandu-ne pe cercetarile si recomandarile din domeniu, putem include urmatoarele:

NMN (Nicotinamida Mononucleotida)

NMN este un precursor al nicotinamidei adenin dinucleotid (NAD+), o coenzima ce contribuie la sustinerea functiei mitocondriale, inclusiv metabolismul energetic si repararea ADN-ului. Pe masura ce imbatranim, nivelurile de NAD+ scad, ducand la diminuarea functiei celulare. Suplimentarea cu NMN vizeaza reincarcarea nivelurilor de NAD+, incetinirea proceselor legate de imbatranire si promovarea sanatatii celulare.

NR (Nicotinamida Ribozida)

Asemanator cu NMN, NR este un alt precursor al NAD+ si functioneaza prin stimularea nivelurilor de NAD+ din organism. Prin sustinerea productiei de energie celulara si activarea sirtuinelor, NR contribuie la longevitate prin imbunatatirea functiei mitocondriale, promovarea repararii ADN-ului si si activarea proteinelor implicate in procesul de imbatranire.

Resveratrol

Este un compus polifenolic ce se gaseste in coaja strugurilor rosii, vin rosu, fructe de padure si arahide. Este renumit pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii. Activeaza sirtuinele, enzime asociate cu longevitatea si sanatatea celulara. In plus, resveratrolul poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii si a vaselor de sange.  

Quercetina

Este un flavonoid, compus natural gasit in numeroase fructe, legume si cereale. Este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii. Suplimentarea cu quercetina a fost asociata cu imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, cresterea performantei fizice si longevitate. Capacitatea sa de a neutraliza radicalii liberi contribuie astfel la prevenirea deteriorarii celulelor si a tesuturilor in timpul procesului de imbatranire. Quercetina poate avea beneficii in protejarea sanatatii creierului si in prevenirea declinului cognitiv asociat cu imbatranirea.

Curcumina

Compusul activ din turmeric, renumit pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante puternice. Exhiba diverse beneficii pentru sanatate, inclusiv sustinerea sanatatii creierului, imbunatatirea functiei cardiovasculare si reducerea stresului oxidativ. Capacitatea curcuminei de a modula caile moleculare implicate in procesul de imbatranire o pozitioneaza ca un promitator supliment pentru longevitate.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 este un compus vital prezent in toate celulele corpului, esential pentru sinteza energiei in mitocondrii. Cu varsta, nivelurile de Coenzima Q10 scad, iar suplimentarea cu acest compus ar putea aduce beneficii sanatatii cardiovasculare si reduce stresul oxidativ. In plus, Co Q10 ajuta la regenerarea altor antioxidanti precum vitamina E, imbunatatindu-le eficienta.

Aceste suplimente sunt apreciate pentru capacitatea lor de a combate stresul oxidativ, inflamatia si degradarea celulara, fiind considerate adjuvanti valorosi in promovarea unei vieti lungi si sanatoase. Totusi, este important de mentionat ca eficacitatea lor poate varia de la o persoana la alta. Consultarea unui medic sau a unui specialist in nutritie este recomandata inainte de a incepe orice regim de suplimentare nou.

Referinte:

Permatasari, N., Putra, I., & Purnamasidhi, C. (2023). Nicotinamide Mononucleotide (NMN) as a Solution of Decrease Nicotinamide Adenine Dinucleotide (NAD+) in Aging. International Journal of Research and Review. https://doi.org/10.52403/ijrr.20230871.

Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25. doi: 10.1007/978-0-387-46401-5_3. PMID: 17569207.

https://www.webmd.com/

 

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.