Este un fapt cunoscut ca diferite plante ale aceeasi specii pot oferi un raspuns patologic variabil la om. Acest fenomen are loc din cauza zonei geografice in care este cultivata planta, a perioadei de recoltare, a conditiilor de depozitare, etc. Toti acesti factori amintiti anterior au o influenta asupra constituentilor chimici ai plantei. In zilele noastre, cand plantele sunt obtinute si depozitate in locuri diferite, pentru o calitate optima si eficacitatea suplimentului alimentar, termenul „extracte standardizate” devine din ce in ce mai important.
Suplimente cu pulbere din planta
In acest caz, partile plantei care contin ingredientele active (frunzele, radacinile sau florile) sunt uscate, macinate intr-o pulbere fina si apoi puse in capsule sau comprimate. Pulberea de plante contine intregul spectru de compusi prezenti in planta respectiva, inclusiv fibre si materiile vegetale inactive. De aceea suplimentele cu pulbere din plante tind sa aiba potenta redusa si sa fie mai ieftine. In plus, concentratia de ingrediente active poate varia in functie de calitatea si procesul de fabricatie.
Suplimente cu extracte concentrate din plante
Acestea pot oferi o concentratie mai mare a compusilor activi in comparatie cu pulberea de plante. Insa concentratia acestora poate varia in functie de tehnica de extractie si de calitatea materiilor prime. Prin extragerea acestor compusi, potenta suplimentului este crescuta, uneori facandu-le pana la 100 de ori mai eficiente decat suplimentele cu pulbere din plante. Extractele din plante sunt obtinute prin diverse metode de extractie, cum ar fi distilarea, macerarea sau presarea.
Ce sunt extractele standardizate?
Extractele standardizate sunt materii care au fost procesate pentru a asigura o concentratie uniforma si constanta a compusilor activi prezenti intr-o planta sau alta sursa naturala.
Daca o planta este cunoscuta pentru un anumit compus cu proprietati benefice, extractul standardizat va fi procesat astfel incat sa contina o cantitate specifica si constanta a acestui compus.
De exemplu, un produs cu 80 mg extract din frunze de Ginkgo Biloba, standardizat la 24% flavonoglicozide si 6% ginkgolide, bilobalide furnizeaza in fiecare comprimat aproximativ 19.2 mg de flavonoglicozide si 4.8 mg de ginkgolide si bilobalide, datorita standardizarii la 24% si respectiv 6%.
Eficacitatea extractelor standardizate poate varia in functie de calitatea materiilor prime si de procesul de standardizare utilizat.
Beneficiile suplimentelor cu extracte standardizate
Consistenta si dozare precisa – asigura o concentratie constanta a compusilor activi, ceea ce permite administrarea unor doze precise.
Eficienta imbunatatita: datorita concentratiei mai mare de compusi activi, acestea pot oferi mai eficient beneficii pentru sanatate.
Beneficii specifice pentru sanatate: sustinerea sistemului imunitar, imbunatatirea functiei cognitive sau reducerea inflamatiei.
Controlul calitatii – Productia de extracte standardizate implica tehnici avansate de extractie si procesare, ceea ce permite un control mai strict al calitatii produsului final.
Absorbtie mai eficienta – datorita cantitatii mai mare de substanta activa disponibila intr-o doza mai mica de produs, uniformitatii in continutul de compusi activi si stabilizarii acestor compusi prin standardizare.
Suplimente alimentare cu extracte standardizate in Romania
Primele suplimente alimentare cu extracte standardizate la principii farmacologic active au fost fabricate pentru prima data in Romania de catre compania farmaceutica AC HELCOR: primul resveratrol, produse pe baza de NADH, NMN, Camellia sinensis, Coenzima Q10, keratina, Ginkgo Biloba, Passiflora incarnata, Hordeum vulcare, Cordyceps sinensis.