Obosela exagerata, somnolenta, neatentia si reflexele mai slabe pot fi efectul secundar al unor medicamente, printre care se numara si acelea folosite in mod frecvent, precum cele pentru tratarea alergiilor sau racelilor.

In continuare regasiti o parte din lista cu medicamentatia care pot provoca somnolenta:

Medicamentele antialergice (antihistaminice), cum ar fi difenhidramina, bromfeniramina , hidroxizina si meclizina. Unele dintre aceste antihistaminice se gasesc si in somnifere.

Medicaţia tractului digestiv (antihistamince H2: cimetidină, ranitidină, famotidină) care pot cauza cefalee, confuzie, somnolenţă şi astenie.

Medicaţia antitusivă (codeină, dextrometorfan, bromhexin) poate produce somnolenţă, ameţeli, diminuarea vigilităţii.

Medicamente pentru tensiunea arteriala. Beta-blocantele, cum ar fi atenolol, tartrat de metoprolol si clorhidrat de propranolol.

Unele medicamentele pentru ameliorarea durerii: morfina, oximorfona, oxicodona, fentanilul, oxicodona si aspirina, oxicodona si acetaminofenul.

Medicaţia gripei şi răcelii, care asociază antihistaminice sau antialergice corticosteroide  şi care produc efectele secundare specifice acestora (sedare, somnolenţă, scăderea atenţiei).

Alte medicamente comune care provoaca somnolent sunt carbamazepina, fenobarbital, fenitoina, topiramat si acid valproic.

Va recomandam sa cititi intotdeauna prospectele medicamentelor si sa tineti cont de recomandarile si atentionarile producatorului.

Din cauza efectelor complexe pe care le au asupra organismului, medicamentele trebuie administrate cu grijă, mai ales atunci când conduci maşina.

Ce puteti sa faci pentru a scapa de somnolenta si oboseala indusa de medicamentatie?

Daca medicamentele va fac sa va simtiti obosit, nu trebuie sa opriti administrarea acestora.

Medicul va poate recomanda: 

  • Ajustarea dozei
  • Modificarea schemei de tratament
  • Inlocuirea cu un medicament care provoaca mai putina somnolenta
  • Un program special de nutritie, exercitii fizice care reduc reactiile adverse

Nu luati dupa ureche medicamente care sa va ajute  sa ramaneti treaz, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra spune ca este in regula.

Sursa: www.webmd.com

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.