Infectia cu noul coronavirus, a contribuit semnificativ, pe plan mondial, la cresterea mortalitatii. Majoritatea pacientilor care au prezentat forme severe a infectiei cu acest virus, au avut una sau mai multe boli asociate. Dintre acestia, un procent important de pacienti infectati cu Covid-19 au dezvoltat pe parcursul evolutiei bolii, complicatii trombotice. Acesta este si motivul pentru care pacientii cu afectiuni cardiovasculare sunt printre cei mai vulnerabili în fața SARS-CoV-2.
Coagularea intra-vasculara diseminata a fost remarcata de medicii chinezi inca din fata initiala a pandemiei. Autopsii care prezinta cheaguri „nu numai plamanii, ci si inima, ficatul si rinichii” au fost descrise intr-un webinar co-sponsorizat de Asociatia Cardiovasculara Chineza si Colegiul American de Cardiologie.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=CjEhV68GcD8&feature=youtu.be
Observatii nepublicate, din Franta si Italia, sustin existenta emboliei pulmonare severe la pacientii cu infectii COVID-19, cu o incidenta mai mare de 10% in sectiile de terapie intensiva (TI).
In prezent, strategia terapeutica pentru pacientii infectati cu COVID 19 implica si depistarea factorilor de risc trombo-embolici pentru preventia riscului trombembolitic.
Factorilor de risc (FR) trombo-embolici majori sunt, in principal, cancer activ (tratament in ultimele 6 luni) si antecedente personale recente (< 2 ani) de evenimente trombo-embolice venoase.
Alti factori de risc care pot fi considerati sunt:
- varsta > 70 de ani,
- repausul la pat prelungit,
- statusul postpartum,
- folosirea de combinatii contraceptive.
Factorii de risc factorilor de risc tromboembolici legati de COVID-19 :
– severitatea infectiei COVID-19 reflectata de intensitatea tratamentului: fara sau cu oxigenoterapie, oxigenoterapie cu flux inalt pe canula nazala (HFNO), ventilatie mecanica (VM)
– indicele de masa corporala (IMC).
Datorita acestor observatii, atat in protocoalele terapeutice internationale, cat si nationale, au fost introduse si anticoagulantele pe langa antivirale si antiinflamatoare.
dr. Simona NICA
Bibliografie:
(1) https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19/85865
(2) https://clotconnect.wpcomstaging.com/2020/03/26/covid-19-and-coagulopathy-two-management-guidance-documents-for-health-care-professionals/
(3) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jth.14810
(4) 360medical.ro