Raceala (sau guturaiul cum i se mai spune) este cea mai comuna boala din lume. Probabil ca nu exista om pe lumea asta care sa nu fi fost racit sau sa fi avut gripa macar o data în viata. Ceea ce este surprinzator, pentru o epoca in care informatia medicala este mai la indemana ca oricand, raceala, asa banala cum este, e totusi in realitate extrem de putin cunoscuta. Savantii incearca sa-i inteleaga mecanismele si sa descopere un tratament, iar ceea ce stiu in general oamenii despre raceala este adesea eronat. Avem convingeri pe cat de bine inradacinate, pe atat de gresite, despre cauzele si tratamentul ei. Iata cateva dintre aceste „mituri” si datele stiintifice care le contrazic:
1. Raceala si gripa sunt produse de frig. Fals!
Nici una dintre ele nu este cauzata de frig, ci de agenti patogeni specifici – respectiv de catre niste virusuri. Prin urmare, raceala este o boala virala. Exista peste 200 de tipuri de virusuri care pot produce simptomele specifice racelii, de cele mai multe ori fiind vorba despre virusuri dintr-o categorie numita rinovirusuri. Deseori se intampla sa fie vorba despre o infectie cu mai multe asemenea virusuri deodata. Si in cazul gripei situatia sta la fel. Exista 3 tipuri de virusuri gripale – A, B si C.
2. Nu te vaccina deoarece risti sa te imbolnavesti din cauza vaccinului antigripal. Fals din nou!
Vaccinul antigripal este realizat dintr-un virus inactiv, prin urmare nu poate transmite infectia. Sunt insa necesare in jur de 7-14 zile dupa vaccinare pentru ca organismul sa capete rezistenta la virus, timp in care oricine se poate imbolnavi. Unii dintre cei care se imbolnavesc in aceasta perioada considera ca vaccinul este responsabil. In plus, unele persoane reactioneaza la vaccin dezvoltand simptome usoare ce le imita pe cele ale gripei (febra, dureri musculare).
3. Daca nu ai probleme de sanatate, nu este necesar sa te vaccinezi deoarece sistemul tau imunitar te va proteja de gripa. Nimic mai fals!
O imunitate buna este un plus, dar nu si o garantie a rezistentei la virus. Vaccinul este intr-adevar recomandat, in principal, persoanelor din categoriile cu risc ridicat: adultii cu varsta peste 50 de ani, copii cu varsta între 6 luni si 18 ani, bolnavii cronici (cei ce sufera de astm, boli pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, etc.). Odata ce un organism sanatos, cu o imunitate buna, a intrat în contact cu un virus gripal, acesta poate sa dezvolte boala. O atentie deosebita ar trebui sa aiba persoanele sanatoase care ar putea sa transmita virusurile altor persoane. Vaccinul se face anual pentru a putea face fata noilor radacini virale rezultate in urma mutatiilor virusurilor.
4. Gripa este o raceala mai serioasa. Fals, din pacate!
Cele doua afectiuni sunt frecvent confundate, o raceala serioasa fiind denumita gripa sau invers. Totusi, cele doua afectiuni sunt diferite, si nu doar doua etape ale aceleiasi boli. Raceala si gripa sunt cauzate de diferite virusuri, iar simptomele sunt mai severe decat cele ale racelii. Debutul ei se face brusc, iar aceasta poate dura chiar si 2-3 saptamani, in timp ce raceala se vindeca in aproximativ 7 zile. De remarcat este faptul ca gripa, poate fi prevenita cu ajutorul vaccinului antigripal ce vizeaza radacina gripala cea mai frecventa in sezonul respectiv, in timp ce dezvoltarea unui vaccin pentru raceala este practic imposibila din cauza numarului mare de virusuri care o pot cauza.
5. Nu poti da raceala ori gripa la altii daca tu te simti bine. Fals!
Studiile arata ca doar 75% dintre persoanele infectate cu unul dintre virusurile ce cauzeaza raceala prezinta simptomele bolii. Acest lucru inseamna ca in jur de 25% dintre persoanele bolnave transmit boala, chiar daca nu sunt constienti de asta. Motivele pentru care infectia este asimptomatica in unele cazuri nu sunt cunoscute. Persoanele bolnave de gripa sunt sfatuite sa stea acasa pentru a limita contactul cu alte persoane. Astfel se evita transmiterea virusului, iar organismul sa beneficiaze de odihna necesara pentru a se reface. In cazul gripei, studiile indica un procent de 20-30% de persoane infectate dar care nu prezinta simptome.
6. Racesti daca stai în curent, te prinde ploaia ori iesi in frig imbracat subtire. Foarte fals!
Atat raceala, cat si gripa pot fi contractate doar prin expunerea la unul dintre virusurile care le cauzeaza. Cercetatorii au testat totusi ipoteza imbolnavirii cauzate de frig pentru a vedea daca racirea corpului poate incuraja apartia racelii. Nu au avut rezultate care sa o confirme sau sa o infirme. Se crede totusi ca numarul mare de imbolnaviri din sezonul rece poate fi insa explicat. Aerisirea incaperilor este mai scazuta, iar aglomeratia creste, astfel incat o persoana bolnava, intr-un spatiu închis, poate infecta mult mai usor pe altii.
7. Daca esti racit sau ai gripa, ia antibiotice. Fals din nou!
Cum, atat gripa, cat si raceala sunt cauzate de virusuri, si nu de bacterii, tratamentul cu antibiotice este inutil. Medicul poate prescrie totusi antibiotice in cazul in care pacientul dezvolta o complicatie de natura bacteriana, precum sinuzita, otita, bronsita ori pneumonie. Tratamentele pentru raceala si gripa urmaresc ameliorarea simptomelor mai degraba decat distrugerea virusului. Acestea sunt recomandate imediat ce se observa instalarea bolii. In cazul racelii, consultati medicul daca simptomele severe dureaza mai mult de 10 zile, daca prezentati dureri la nivelul urechilor si a sinusurilor, aveti febra ridicata. Pentru gripa, apelati la medic atunci cand aveti dificultati de respiratie, va doare pieptul sau in urma tusei, eliminati flegma de culoare verde deschis ori cu sange. Medicul va decide care este tratamentul adecvat pentru complicatiile aparute.
8. Te insanatosesti daca manaci supa de pui. Din pacate fals!
Supa de pui calda poate sa indeparteze temporar disconfortul cauzat de durerea de gat si aduce organismului un aport necesar de lichide. Calitatile curative se opresc insa aici. Din pacate, nici leacurile babesti nu par sa dea rezultate mult mai bune.
9. Nu poti lua gripa ori raceala decat daca ai contact cu cineva bolnav. Foarte fals!
Virusul poate fi contractat si de pe suprafete infestate – mese, clante, tastatura, telefon. Nu doar in urma contactului direct cu o persoana bolnava. Cercetarile au aratat ca virusurile responsabile pentru majoritatea racelilor, pot sa supravietuiasca pe diferite suprafete timp de cateva ore sau chiar cateva zile.
Raceala si gripa noastra cea de toate zilele.
Racelile comune sunt niste viroze usoare, care trec in cateva zile, cu tratament simptomatic, insotit de odihna. Cu gripa insa nu este de glumit! Aceasta este o afectiune extrem de grava si necesita o atentie speciala din partea medicului. Deci, tratament cauzal nu exista, doar cel simptomatic, iar în rest sistemul imunitar isi face treaba, de obicei foarte bine. De unde si vorba: raceala trece, cu tratament, intr-o saptamana, iar fara tratament in 7 zile. Acum, ce este important si putem face, este sa ne facem cele 7 zile mai usoare. Si asta o putem realiza extrem de simplu. Exista suplimente alimentare extrem de eficace în stimularea imunitatii organismului, exista vitamina C, care ajuta organismul sa lupte cu virusurile. Exista suplimente care scad febra si desfunda nasul … si astfel cele 7 zile pot trece proape fara sa ne dam seama ca am fost raciti!