Ce este nutrigenetica?

Nutrigenetica reprezinta modul in care factorii genetici individuali influenteaza modul in care nutrientii sunt absorbiti, raspunsul organismului la o dieta si astfel necesarul nutritional particular.

Ce sunt Testele Nutrigenetice?

Testele nutrigenetice cunoscute ca teste genetice sau teste ADN, examineaza profilul genetic si variabilele genetice individuale (polimorfismul genetic) relevante pentru nutritie si metabolism – ca de exemplu intoleranta la lactoza, boala celiaca, fenilcetonuria, intoleranta la gluten;  acestea vor genera: (1) evaluari precise ale riscurilor genetice nutritionale, in planul bolilor metabolice, (2) recomandari de ajustare a dietei si stilului de viata pentru a preveni aparitia tulburarilor metabolice pentru care organismul este „programat” intr-o mai mica sau mai mare masura sa apara, si in (3) recomandari dietetice personalizate, precise.

Testarea genetica poate furniza informatii despre predispozitia individuala la obezitate, raspunsul la carbohidrati, grasimi sau proteine, si alte factori relevanti pentru gestionarea greutatii corporale. Aceste informatii pot fi utilizate pentru a dezvolta planuri personalizate de alimentatie si activitate fizica, adaptate nevoilor si caracteristicilor genetice ale fiecarui individ.

Bolile cardiovasculare si nutrigenetica

Nutrigenetica poate juca un rol important in determinarea riscului individual de boli cardiovasculare. Anumite variante genetice pot afecta metabolismul lipidelor si nivelul colesterolului in sange. De exemplu, genele implicare in metabolismul colesterolului pot influenta raspunsul la aportul de grasimi saturate din dieta.

Nutrigenetica si sanatatea metabolica

Studiile nutrigenetice au identificat anumite variante genetice asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2. Aceste variatii genetice pot influenta modul in care organismul proceseaza si metabolizeaza carbohidratii si grasimile din alimente. Anumite gene pot afecta nivelul glicemiei postprandiale si rezistenta la insulina in functie de tipul de dieta consumata.

Rolul nutritiei in imbatranire

Alimentele pe care le consumam pot activa sau inhiba anumite gene care afecteaza imbatranirea. Aportul adecvat de antioxidanti, acizi grasi Omega 3, vitamine si minerale poate ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si la mentinerea functiei cognitive si a sanatatii sistemului cardiovascular. Prin intermediul nutrigeneticii, putem identifica genele implicate in procesul de imbatranire si putem dezvolta strategii personalizate de alimentatie pentru a promova un proces de imbatranire sanatos.

Rolul geneticii in gestionarea greutatii corporale

Variantele genetice pot influenta modul in care organismul nostru metabolizeaza si depoziteaza grasimile, regleaza senzatia de satietate si raspunsul la diferite diete. Anumite gene pot afecta productia de hormoni care controleaza apetitul si metabolismul energetic, ceea ce poate determina reactii diferite la acelasi tip de dieta intre indivizi.

Nutrigenetica in optimizarea suplimentarii alimentare

Testarea genetica poate furniza informatii utile in selectarea si dozarea suplimentelor alimentare. De exemplu, un test genetic poate identifica persoanele cu un risc crescut de deficienta de vitamina B12 si, prin urmare, acestea pot beneficia de suplimentarea cu aceasta vitamina. De asemenea, testele genetice pot evalua genele implicate in metabolismul antioxidantilor sau inflamatie si pot ajuta la identificarea persoanelor care ar putea beneficia de suplimentarea cu anumite antioxidante sau substante antiinflamatoare.

Sursa: Noutati in nutritie – interviu acordat de Conf. Univ. Dr. Anca Pop

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.