Ce este Noul coronavirus (Covid-19)

Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri despre care se stie ca provoaca diferite boli, de la raceala comuna la afectiuni mai grave. Noul coronavirus este o noua tulpina de coronavirus, care nu a fost identificata la om pana in prezent. Noul coronavirus (Covid-19) a fost identificat prima data in Wuhan, Provincia Hubei din China; cel mai probabil, virusul a pornit de la o sursa animala si apoi s-a raspandit la om.

Care sunt simptomele?

Ca si in cazul altor boli respiratorii, infectia cu Covid-19 poate provoca simptome usoare, ca:

  • Febra
  • Tuse
  • Durere in gat
  • Insuficienta respiratorie

Chiar daca multe dintre simptome sunt asemanatoare cu cele ale racelii comune sau ale gripei, acestea sunt cauzate de virusi diferiti. Este dificil sa se identifice boala doar pe baza simptomelor. De aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma daca cineva este infectat cu acest nou tip de virus.

Cum se raspandeste?

Noul Coronavirus se raspandeste in primul rand prin contactul cu o persoana infectata prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale.
Nu se stie exact cat poate rezista virusul pe suprafetele exterioare, desi informatiile preliminare sugereaza ca Covid-19 poate supravietui cateva ore sau chiar mai mult. Dezinfectantii pe baza de clor, alcool, pot ucide virusul.

Spalati-va frecvent pe maini

Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia. Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde, apoi se streg cu un prosop de hartie. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%.

Spalarea mainilor elimina virusul.

Evitati contactul direct cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute

Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.

Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel eviati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile.
Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandidu-se in tot corpul.

Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti

Daca aveti infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti sau stranutati cu nasul si gura acoperita  cu cotul indoit sau cu un servetel de preferat de unica folosinta, pe care aruncati-l imediat si spalati mainile. Daca in momentul in care tusiti va acoperiti gura cu mainile ,puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact.

Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool

Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanti ce contin, clor, innalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform.

Daca aveti febra, tusiti si respirati greu, solicitati ingrijiri medicale si transmiteti istoricul calatoriilor dumneavoastra catre furnizorul de servicii medicale

Perioada de incubatie a noului coronavirus, este cuprins intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin 14 zile si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112 pentru a primi informatii necesare.

Gatiti bine carnea si ouale

Evitati consumul de produse de origine animala crude sau insuficient preparate. Manipulati carnea cruda, laptele sau organele de animale cu atentie, pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimentele crude, conform bunelor practici privind siguranta alimentara.

Sustineti sistemul imunitar cu vitamine si suplimente alimentare cu actiune cunoscuta de suport al imunitatii

Gama de Vitamina C

Alte imunostimulatoare

Mituri despre Coronavirus (Covid-19)

Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizatia Mondial a Sanatatii a declarat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu traieste mult timp pe suprafete . Pana in prezent nu exista nici o dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

Animalele de companie pot raspandi noul coronavirus?

Usturoiul este un aliment sanatos care poate avea unele proprietati antimicrobiene. Cu toate acestea, nu exista nicio dovada potrivit caruia consumul de usturoi ar protejat oamenii de noul coronavirus.

Poate usturoiul preveni infectia cu noul coronavirus?

Usturoiul este un aliment sanatos care poate avea unele proprietati antimicrobiene. Cu toate acestea, nu exista nicio dovada potrivit caruia consumul de usturoi ar protejat oamenii de noul coronavirus.

Antibiotice sunt eficiente in prevenirea si tratarea noului coronavirus?

Nu, antibioticele nu functioneaza impotriva virusurilor, numai a bacteriilor. Noul coronavirus (Covid-19) este un virus si, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.
Cu toate acestea, daca sunteti spitalizat pentru Covid-19, este posibil sa primiti antibiotice, deoarece este posibila co-infectia bacteriana.

Uscatoarele de mana sunt eficiente in uciderea noului coronavirus?

Nu. Uscatoarele de maini nu sunt eficiente pentru a ucide Covid-19. Pentru a va proteja impotriva noului coronavirus, trebuie sa va curatati frecvent mainile cu o solutie pe baza de alcool sau sa le spalati cu apa si sapun. Dupa curatarea mainilor, ar trebui sa le uscati bine folosind prosoape de hartie sau un uscator de aer cald.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.