Daca în Occident se vorbeste deschis despre atacul de panica, mersul la psiholog sau consiliere, in societatea romaneasca, tulburarile psihice reprezinta un subiect tabu. Teama de a nu purta apoi o stigma dupa ce povestesti cunoscutilor cat de cumplit a fost sa treci prin acea stare de frica intensa ce debuteaza brusc, cand nu te astepti ori unde nu te astepti.

Si ma intreb de ce, daca stresul este cel raspunzator de incidenta in crestere a atacurilor de panica, daca viata de zi cu zi este aceea care nu ne mai confera linistea si momentele de relaxare necesare deconectarii de la ritmul trepidant in care orele trec una dupa alta cu repeziciune.

De ce ne este teama sa recunoastem ca majoritatea, desi statisticile spun ca fiecare om a suferit in timpul vietii macar odata un atac de panica, am trecut prin aceasta experienta?

Anxietatea

Atunci cand starea noastra afectiva exprima un sentiment de neliniste, insecuritate referitor la un pericol potential, vorbim de anxietate. Jumatate din populatia globului sufera de o forma sau alta de anxietate, mai usoara sau mai grava. 1 din 4 oameni sufera de un grad crescut de anxietate, care va necesita tratament medicamentos. Interesant este ca, uneori, anxietatea se manifesta numai sub forma manifestarilor fizice, iar pacientul va crede ca sufera de o boala sau alta, in functie de simptomele pe care le simte.

Tulburarile de anxietate imbraca forme variate, dintre care amintim:

  • atacul de panica,
  • fobiile,
  • tulburarile obsesiv-compulsive,
  • stresul post-traumatic.

Atacul de panica – Ce se intampla?

Si, daca mai exista înca oameni care nu stiu ce este acela un atac de panica, va spun ca el apare brusc, fara o cauza reala.

  • Brusc ni se face frica si avem impulsul de a fugi în speranta ca situatia se va rezolva.
  • Inima bate repede si cu putere, suntem agitati sau tremuram,
  • Ne incearca o senzatie de sufocare,
  • Transpiram brusc,
  • Simtim ameteala sau lesin, o durere toracica, in maini si picioare
  • Pe piele apar furnicaturi si amorteli,
  • Apare frica de a pierde controlul, pana la frica de moarte.

Deloc placut, nu-i asa? Un atac de panica ajunge la intensitatea sa maxima în 10 minute si apoi incet, incet incep sa se estompeze simptomele pana la disparitie. Manifestarile sale sunt insa atat de intense incat induc o teama profunda si pacientii cheama ambulanta sau ajung la spital, la camera de garda de teama pentru viata lor.

Atacul de panica poate sa apara intr-o stare de calm sau una marcata de anxietate.

Atunci cand aceste atacuri se repeta, pentru persoana respectiva devine invalidant din punct de vedere profesional si social, deoarece aceasta, in incercarea ei de a se proteja de aparitia viitoarelor atacuri, va incepe sa evite sa ajunga in situatiile si contextul in care acestea s-ar putea declansa din nou. Se poate ajunge pana la evitarea participarii la evenimente sociale ori neindeplinirea obiectivelor la locul de munca.

Aceste persoane sufera în tacere, se distanteaza de familie si de prieteni si nu cer ajutor, deoarece nu stiu ca exista tratamente si diferite metode de a impiedica reaparitia acestor situatii ingrozitoare.

Solutii pentru atacul de panica

Solutia cea mai la indemana este, evident, reducerea pana la eliminare a cauzei: stresul! Din pacate, inlaturarea definitiva a acestuia este imposibila. Trebuie sa incercam sa controlam gradul de stres din viata noastra, sa obtinem o calmare a starilor de nervozitate printr-o alimentatie corecta si echilibrata, odihna corespunzatoare, cu un somn de calitate, astfel încat sa ne asiguram mentinerea integritatii sanatatii psihice si placerea de a fi cu prietenii, familia si colegii de munca.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.