Eficienta unui medicament depinde de momentul administrarii, respectarea dozei prescrise, dar si de efectele pe care un anumit aliment consumat, in paralel, le poate avea asupra tratamentului. De cele mai multe ori anumite substante din alimentele pe care le consumam pot sa anuleze efectul medicamentelor, sau in cel mai fericit caz, le scad eficacitatea. In alte cazuri interactiunea dintre alimente si medicamente poate avea consecinte grave.

1. Grapefruit. Sucul de grapefruit modifica absorbtia intestinala a peste 50 de medicamente, din care:  carbamazepina, carvedilol,  simvastatina, felodipine, etc.

2. Laptele sau iaurtul, datorita continutului de calciu si magneziudiminuează efectul multor medicamente, în special al celor care conţin antibiotic. Dintre medicamentele care nu se iau cu lapte se numara: bifosfonaţi, fierul, laxativele.

3. Lemnul-dulce. Unii oameni folosesc acest produs ca remediu pe natural pentru a ajuta la digestie, pe cand altii il folosesc pentru a condimenta alimentele. Dar glicirizina, o substanta chimica din lemnul dulce, poate slabi efectul unor medicamente.

4. Ciocolata neagra, in special, poate reduce efectele medicamentelor destinate pentru combaterea insomniilor. De asemenea, poate creste efectul unor medicamente stimulante.

5. Suplimentele cu fier. Fierul din alimente (spanac, kiwi si citrice) sau din suplimentele alimentare modifica PH-ul gastrointestinal si poate forma complexe insolubile cu medicamente, influentand absorbtia optima a substantelor active din peniciline, antidepresive si terapia hormonala. Daca sunteti pe tratament medicamentos, inainte de a incepe o cura de multivitamine, trebuie intrebat medicul dvs.

6. Alcoolul. Consecintele interactiunii dintre acesta si medicamente difera in functie de doza, de modul de administrare si de efectele medicamentului, dar si de cantitatea de alcool ingerata. Acesta trebuie evitat atunci cand se utilizeaza: antibiotice, deoarece alcoolul anuleaza efectul acestora. sedative duce la o diminuare exagerata a functiilor psihomotorii, cu substantelor care presupun scaderea atentiei si diminuarea reflexelor (tranchilizante, antidepresive, antialergice, analgezice), deoarece le intensifica efectul calmant, medicamente pentru tratarea ulcerului (cimetidina, ranitidina) trebuie evitata, pentru ca produce vertij.

 7. Cafeaua. In timpul tratamentului medicamentos trebuie evitat consumul in exces de cofeina, deoarece ea insasi este o substanta cu proprietati stimulatoare: creste tensiunea arteriala, frecventa cardiaca si respiratorie. Evitati consumul de cafea atunci cand luati: somnifere sau medicamente care combat anxietatea, aspirina sau adrenalina.

 8. Antihistaminicele -indicate in combaterea combaterea simptomelor alergiilor, acestea pot sa anuleze efectul medicamentelor pentru hipertensiune si pot sa creasca ritmul cardiac.

9. Vitamina K. Daca luati medicamente care impiedica ingrosarea sangelui, incercati sa mancati cat mai rar legume verzi precum varza, broccoli, spanac, patrunjel sau salata verde. Acestea au un continut bogat de vitamina K si duc la formarea cheagurilor de sange, diminuand efectul pastilelor.

10. Ginsengul. Acesta poate diminua efectele warfarinei si poate contribui la aparitia sangerarilor interne dacă luati adrenalina sau aspirina, precum si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul. Ginsengul poate provoca dureri de cap, probleme de somn, hiperactivitate si nervozitate.

11. Sunatoarea. Cunoscuta ca si remediu natural cu efect anti-stres, sunatoarea,  poate scadea eficacitatea anumitor medicamente: cele de colesterol sau pentru tratarea anumitor  afectiuni cardiace.

12. Ginkgo biloba. Unii oameni folosesc extractele standardizate din aceasta planta pentru a preveni hipertensiunea arteriala, dementa, tinitusul si alte afectiuni. Mai multe studiile au demonstrat ca extractele de Ginkgo biloba pot slabi efectele carbamazepinei si acidului valproic si poate interactiona cu anticoagulantele, ibuprofenul, omeprazolul.etc

Sursa: www.webmd.com

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.